.베스트 디자인 미디어 상
.베스트 디자인 미디어 상
우수컨텐츠 로고
우수컨텐츠 로고
우수컨텐츠 로고
인터넷 심의위원회 배너
The Highest Quality & Retention of Design
디자인 트렌드를 선도하는 대한민국 프리미엄 미디어 그룹
The Highest Quality & Retention of Design

TWINS APARTMENT

브라질 복층 아파트 리노베이션
Porto Alegre, Brazil

 

Twins Apartment는 브라질 Porto Alegre, Rio Branco 인근에 위치한 아파트다. 갓 태어난 쌍둥이를 자녀로 둔 젊은 부부는 80년대에 지어진 이 아파트를 미니멀하면서도 사이트의 번잡스러운 분위기를 부드럽게 완화할 수 있는 공간으로 리노베이션하길 원했다. 이에 Parelelo 30 Arquitetura는 제한적인 물성을 사용하면서도 수수한 레이아웃을 통해 젊은 네 가족을 위한 아늑한 아파트를 완성했다. 기존 석조를 일부 유지했지만 일부 공간에서는 약간의 변화를 주었다. 전에는 주방과 거실이 나뉘어 있었지만, 작은 욕실, 복도를 이루는 벽체를 허물고 주방과 거실을 한 공간으로 합쳤다.

 

 

아파트의 리노베이션을 위해 맞춤 제작한 가구는 남아있는 벽체를 따라 공간에 덧입혀졌다. 새로운 시스템 가구는 보는 이로 하여금 통일성과 안정감을 느끼게 하며, 동시에 넉넉한 수납공간을 제공한다. MDF 소재의 가구와 원목의 바닥재, 그리고 화이트 컬러로 도장한 벽체는 노출 콘크리트 천장이나 블랙 컬러의 강철 빔 등 5-60년대 브루탈리즘 건축 양식을 연상케 하는 요소들과 대조를 이루도록 했다. 공동생활 공간은 깔끔하고 부드러운 두 쌍둥이의 침실이나 아늑한 부부의 침실 등, 사적인 공간에 비해 인상 깊고 흥미로운 공간이 되었다.

 

 

The apartment is located in the Rio Branco neighborhood, in Porto Alegre. The challenge was to find a balance between a minimalist design, by using a few number of materials, and a comfortable environment, a guideline brought by customers: A young couple with newborn twin children who seek comfort and elegance to soften the impact of the bustling neighborhood in which the building is located. Spatial amplitude, functional organization and modest lines were the adopted strategies, so that the guidelines and expectations of the clients would be reached. Built in the 80s, the building provided the apartment with aspects that diverge from the daily life of a current young couple. Spaces such as the lobby, guest dorm and compartmented areas were not part of the existing program.

 

 

The existing masonry underwent occasional changes, so that the social area became the protagonist of the project. This is accomplished through the merge of the living room and the kitchen, made possible thanks to the relocation of the old toilet. Light and elegant materials, such as natural wood and white MDF, provide warmth and spaciousness. The furniture was designed to accompany the masonry, mimicking the existent structure of the apartment. It results discreet to the observer and creates storage spaces, resulting in a clean and organized environment. The wooden MDF plan runs through the living room and the kitchen, serving as a boundary between the spaces and creating intimate environments for the couple and the newborn twins.

 

 

 

 

 

차주헌 기자
ixd.jhcha@gmail.com
TWINS APARTMENT

Project Outline
Project name: Twins Apartment
Location: Porto Alegre, Brazil
Category: Residential
Project Area: 80 m2 / Year: 2020
Engineering: Paralelo 30 Arquitetura
Manufactures: Marcenária: Móveis Monte Castelo / Mármores: Grau
Acabamentos / Mobiliário: Gama Concept e Elegance Design /
Piso: Casa do Parquet / Iluminação: Luminare /
Obras de Artes: Gravura Galeria / Eletrodomésticos: EXS.

Credit Information
Architect: Paralelo 30 Arquitetura
Web: www.paralelo30.arq.br
Email: contato@paralelo30.arq.br
Photographer: Marcelo Donadussi