인터넷 심의위원회 배너
.베스트 디자인 미디어 상
우수컨텐츠 로고
윤리경영 이미지
The Highest Quality & Retention of Design
디자인 트렌드를 선도하는 대한민국 프리미엄 미디어 그룹
The Highest Quality & Retention of Design

BALMAIN ROCK

사암 오두막 개조 프로젝트
NSW, Australia

 

Balmain Rock은 1860년대 시드니 내륙 서부에 위치한 사암 오두막을 개조한 프로젝트로 기존의 매력을 유지하면서도 새로운 구조를 더해 색다르게 완성한 주택이다. Balmain Rock은 기존 주택과 웅장함이 느껴지는 파빌리온이 결합한 형태를 띤다. 기존 주택에는 거실이 자리하며, 새롭게 콘크리트 파빌리온을 설계해 부엌과 식사 공간, 침실, 욕실, 여가 공간 등 다양한 공간들을 배치했다.

 

 

 

외관은 콘크리트를 사용해 재질 특성상 차가우면서도 거친 느낌을 가지며, 깔끔한 마감처리로 깨끗하고 심플한 인상을 주기도 한다. 또한, 콘크리트는 무게와 질감에 있어 사암 오두막을 상징하고 있다. 넓게 자리한 파빌리온은 생활 공간을 주도하는 일련의 공간으로 안뜰과 이어진다. Balmain Rock은 넓은 채광창과 슬라이딩 도어로 자연과 소통할 수 있는 공간을 추구했으며, 창을 통해 들어온 자연광은 심플하게 꾸며진 내부에 따스함과 풍성함을 더한다. 특히, 슬라이딩 도어 바로 앞 식사 공간에는 빛이 가득 유입되면서도 시각적으로 트여있어 밝은 분위기에서 대화를 나누며 식사를 할 수 있다.

 

 

 

파빌리온 내 전체적인 공간은 좁고 긴 통로가 연결되어 있는 듯한 구조를 취하고 있으며, 벽과 바닥, 천장에는 다른 질감의 돌을 활용해 좁지만 답답하지 않고 자유로운 느낌의 분위기를 연출했다. 기존의 오두막은 원래의 포인트 컬러인 브라운을 그대로 살려 파빌리온과 다른 친근한 분위기를 자아냈다. 파빌리온과 기존 주택을 잇는 안뜰은 Balmain Rock 속 작은 휴양지로 집 주인만 사용할 수 있는 비밀스러운 공간이다. 후방 파사드 쪽에 위치한 또다른 정원은 휴식을 위한 야외공간으로 자리한다.

 

 

 

Balmain Rock is an alterations & additions to an 1860’s built sandstone cottage in Sydney’s inner-west. More recent lean-to additions are demolished to reveal the original cottage, transformed into the main living room. A new concrete pavilion is built to the rear containing new kitchen/ dining space, as well as bedrooms, bathrooms and a void space. Conceptually the concrete pavilion is conceived as a shadow of the existing cottage in scale and hipped roof geometries. Concrete is selected for its weight and rock-like qualities, alluding to the existing sandstone cottage.

 

 

 

 

 

The additions and the existing house meet at a courtyard where activities from the living room and dining room come together. The pavilion is a series of spaces that unfold as one meanders through the house. A sculpted skylight drops an intense but calm light into the dining room, defining the central gathering space in the house. Upstairs the bedrooms are nestled at either end of the pavilion, separated by the void. A small set of stairs from the dining room leads to the rear garden. A hidden oasis, the garden is deliberately concealed from other living spaces, only unveiled through discovery. The rear façade is a ruins-like element in a lush garden, framing outdoor spaces for contemplation and relaxing.

 

 

 

 

성은주 기자
ixd.ejsung@gmail.com
Project name: Balmain Rock
Location: NSW, Australia
Architect: Benn & Penna Architects
Project team: Andrew Benn, Michelle
Dunas, Sean Tran, Tany Tan
Photographer: Tom Ferguson
Builder: Newmark Constructions