.베스트 디자인 미디어 상
.베스트 디자인 미디어 상
우수컨텐츠 로고
우수컨텐츠 로고
우수컨텐츠 로고
인터넷 심의위원회 배너
The Highest Quality & Retention of Design
디자인 트렌드를 선도하는 대한민국 프리미엄 미디어 그룹
The Highest Quality & Retention of Design

Ebetsu Tsutaya Books

일본 최대 서점 브랜드 Tsutaya의 Ebetsu 지점
Hokkaido, Japan

 

Tsutaya Books commissioned us to design the company’s twentieth store since its restructuring, located in the city of Ebetsu, Hokkaido. The site is adjacent to Ebetsu’s Four Seasons Promenade, a landscaped walking path, and faces a wooded area with many large trees. With a store concept of “a slow-life library in the woods,” our focus was on creating a comfortable space for customers to enjoy.

 

 

 

 

 

일본 최대의 서점 브랜드 Tsutaya Books는 브랜드의 20번째 지점인 Tsutaya Ebetsu점의 리노베이션을 결정하면서 HIKOKONISHI ARCHITECTURE를 찾았다. 사이트는 Ebetsu의 Four Seasons 산책로와 인접해 있으며, 키 큰 나무와 공원에 둘러싸인 곳이었다. Tsutaya Ebetsu점의 디자인 콘셉트는 ‘숲속 도서관에서의 슬로우 라이프’로, 스튜디오는 서점을 방문하는 고객들이 편안하게 쉴 수 있고, 책과 함께 즐거운 시간을 보낼 수 있는 공간을 만드는 데 집중했다.

 

 

 

In order to reduce the volume of the 140-meter-long structure, we divided it into three blocks and five zones with a staggered layout. The blocks form a cohesive cluster of buildings whose trimmed-back scale is effective in attracting more people. The exterior is finished with bricks from three local companies, creating a strong contrast with the surrounding greenery. We expect the bricks to age beautifully, along with the extruded cement panels on the sides of the buildings.

 

 

 

Ebetsu Tsutaya는 붉은 벽돌과 시멘트 패널로 외관을 마감해 주변의 숲, 공원과 대조를 이룬다. 이 외장재는 세월의 흐름을 그대로 담아내며 서점과 함께, 서점을 찾는 이들과 함께 나이 들어 갈 것이다. 140미터 길이의 기다란 평면은 효율적인 동선 배치를 위해 Mind, Life, Food라는 3개의 동(桐), 그리고 공간의 기능, 목적에 따라 5개의 구역으로 나누었다.

 

 

 

 

The three blocks are assigned the respective themes of Mind, Life, and Food, and their interiors are configured to offer framed views of the forest as well as a sense of unity. The locally produced bricks, concrete floors, exposed steel frames, and wood-and-steel furniture all contribute to the tranquil atmosphere inside, as does the lighting design. The store hosts nearly 50 events every month and over 500 throughout the year, playing a role in the community that goes far beyond that of a typical public building. It is not only a commercial facility selling books, DVDs, and more, but also a place that strives to create and nurture local culture. This resonates with the commitment of the company’s founder to create places where people gather-and with our concept of a “slow life” bookstore in Hokkaido.

 

 

 

서점의 내부 공간은 콘크리트와 철골 구조가 그대로 드러나 창밖으로 보이는 숲, 공원과 묘한 대조를 이룬다. 실내에는 2층 높이까지 키가 큰 서고가 배치되어 있는데 천고가 높고 넓은 창을 내서 자연광이 충분히 유입되며 공원의 경치를 바라보기에도 좋다. 한편, 은은한 조명 아래에서 조용히 책을 읽을 곳이 필요한 고객을 위해 위층에는 아늑한 독서 공간을 마련했다. 차분하고 고요한 분위기의 Ebetsu Tsutaya는 눈코 뜰 새 없이 바쁘게 살아가는 현대인들에게 자연과 사색이 함께하는 슬로우 라이프의 매력을 느끼게 해줄 만한 공간이다. 이곳은 단순히 책을 판매하는 대형 서점을 넘어, 지역 주민들이 조용히 독서를 하거나 휴식을 취하고 사색하는 등, 새로운 형태의 라이프 스타일과 쉬는 방법을 제안한다.

차주헌 기자
ixd.jhcha@gmail.com
HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.

WEB: www.hikokonishidesign.com
EMAIL: info@hikokonishi.com
CONTACT: +81 11 512 7678
INSTAGRAM: @hikokonishi_architecture

PROJECT NAME: Ebetsu Tsutaya Books
ARCHITECTURE: Hikohito Konishi / HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.
INTERIOR DESIGN: Jun Miyakoshi / CCC Creative Co., Ltd.
CONSTRUCTION: Architecure: ISIDUKA CONSTRUCTION Co.ltd /
Interior: SPACE CO., LTD.
LOCATION: 14-1, Makibacho, Ebetsu shi, Hokkaido, Japan
PRINCIPAL USE: Book store / Restaurant / Shops
STRUCTURE: Steel framed structure
SITE AREA: 16,170.31 m2
BUILDING AREA: 3,832.29 m2
TOTAL FLOOR AREA: 4,423.96 m2
PHOTOGRAPHY: Nacasa & Partners Inc.